Planerar du att åka iväg på en resa?

Småkryp som kan dyka upp på resan?

Sandloppor

Var lever de? I tropiskt klimat, ursprungligen i Amerika och Västindien, men numera även i Asien och Afrika

Farliga? Nej, de är inte farliga, men de kan ge fula vätskande sår om man kliar, så klia inte!

Hur skyddar jag mig? Dessa loppor är så små att de går igenom vanliga myggnät. Man kan prova att applicera kokosolja, efter solkrämen, då sandloppan sägs ha svårt att bita igenom oljan. Och försök att inte klia, även om det är svårt.

Intressant fakta: Sandloppan är den minsta kända lopparten med sina 1mm i längd. 

Skorpioner

Var lever de? I tropiskt klimat, men finns också i regnskogar och öknar samt i södra Europa. I mellanamerika och Nordafrika finns några farliga arter av skorpioner som Indian Red Scorpion (kan bli 23 cm lång) och nordafrikansk tjocksvansskorpion.

Farliga? Generellt sett är de inte farliga för människan. Den stora svarta som vi tror är farlig är inte farlig utan det är de små med små klor som är farliga.

Hur skyddar jag mig? Skorpioner biter om de blir hotade. Är du områden där skorpionen lever kan det vara bra att ta en titt i skorna innan du kliver i dom. Bor du mer primitivt kan det vara klokt att även undersöka sängkläderna innan du lägger dig. Undvik också att stoppa in händerna i gropar eller trähål.

Intressant fakta: Skorpioner som grupp har existerat i över 400 miljoner år och det finns ca 1750 nu levande arter. Den nordafrikanska tjocksvansskorpionen som anses vara den farligaste skorpionen kan klara sig utan föda i upp till ett år om det är ont om mat.

Kackerlackor

Var lever de: Tack vare människan lever de idag överallt både inomhus och utomhus, förutom där det är riktigt kallt.

Farliga? Kackerlackan är helt ofarlig.

Hur skyddar jag mig? Man behöver inte skydda sig mot kackerlackan då den är helt ofarlig. Vissa anser att den är ett skadedjur men det är inte helt sant. I alla fall inte för alla arter. Vissa arter fungerar faktiskt som nedbrytare i vårt ekosystem.

Intressant fakta: den största arten av kackerlacka är ca 15cm lång.

Spindlar

Var lever de? Överallt!

Farliga? De får spindlar som är farliga lever i Australien, Sydamerika, Mellanamerika och i södra Nordamerika. Men av 42000 arter har endast ca 200 gift i sig som kan orsaka hälsoproblem. Vår rädsla för spindeln är mer farlig än själva spindeln.

Hur skyddar jag mig? Eftersom spindeln kan anses ofarlig, särskilt helt ofarlig för oss svenskar är det kanske mer lämpligt att söka hjälp om man har fobi för dom.

Intressant fakta? Svarta Änkan, spindeln vi människor tror är farlig, är faktiskt inte alls särskilt farlig. Dess giftighet är överdriven. Dödsfall efter bett av svarta änkan är högst sällsynt.

Getingar och bin

Var lever de? Getingar finns främst i subtropiska klimat. Av 3250 arter finns 36 stycken i Sverige.

Farliga? I Sverige är getingen ganska ofarlig. Såvida du inte är allergisk. Då kan den vara livsfarlig. 1 av 100 i sverige är allergisk mot getingar. Varje år dör i genomsnitt 2 vuxna pga. en allergisk reaktion

Hur skyddar jag mig? Getingar är rovdjur. De dras till protein och socker. Även blommiga kläder kan dra till sig getingar. Även jäst dryck attraherar getingar. Drick ut glas istället för flaska eller burk så du har koll på vad som hamnar i glaset.

Intressant fakta: Beter man sig lugnt kan man slipp att bli stucken. Vifta inte med armarna för då kan getingen se dig som ett hot. Backa en eller två meter med munnen stängd. Getingen känner nämligen doften av din andedräkt, speciellt om man ätit något, och lockas då av det.

Blodiglar

Var lever de? I regnskogar och andra fuktiga skogar. Den är sällsynt i Sverige men kan förekomma i enstaka sjöar.

Farliga? Det finns några arter som kan sprida sjukdomar. Blodiglar har under lång tid använts inom sjukvården, men pga. smittorisk används de bara en gång.

Hur skyddar jag mig? Heltäckande kläder. Stoppa in kläderna så där inte blir glipor. Myggmedel sägs också fungera.

Intressant fakta: När blodigeln bitit sig fast sprutas antikoagel in i vävnaden vilket hindrar blodet från att koagulera. Det naturliga antikoagulantiat hirudin utsöndras från blodigelns spottkörtlar. Ett sår efter bett från blodigel kan blöda i 10-15 timmar efteråt. När blodigeln sugit färdigt lagras blodet i hålrum längs tarmen, och den behöver inte äta på upp till nio månader.

Ormar

Var lever de? Ormar finns överallt. Det finns 3400 kända ormarter runtom i världen.

Farliga? De flesta ormar är inte aggressiva mot människor men vi har lärt oss att ormar är farliga. Majoriteten av alla ormar föredrar att fly i stället för att gå till angrepp när de är nära människor men i vissa situationer kan de attackera för att de känner sig alltför hotade för att fly. Hur farliga är de då? I Sverige är det bara huggormen som är giftig. Utomlands brukar det inte vara någon fara för turister. Värre är det för lokalbefolkningen som arbetar i jordbruk. De farligaste ormarna är: kobror, skallerormar, vissa huggormar och giftsnokar.

Hur skyddar jag mig? Ta en titt i skorna innan du tar på dig dom. Ta aldrig upp en orm om du inte är väl påläst. Vid ormbett ska du söka läkarvård. Håll den bitna kroppsdelen så stilla som möjligt så inte giftet sprids för mycket.

Intressant fakta: Ormar jagar och orienterar sig med hjälp av sitt luktsinne, tungan och synen och genom att känna vibrationer i marken.

Maneter

Var lever de? I saltvatten. De farligaste lever i subtropiska eller tropiska vatten.

Farliga? Kubmaneter och portugisisk örlogsman bör man se upp med. De kan brännas så svårt att man får stora sår, i värsta fall får man amputera den brända kroppsdelen. I sällsynta fall har man dött efter att blivit bränd av en brännmanet.

Hur skyddar jag mig? Håll koll på om det är period för brännmaneter om du befinner dig i utsatta områden. Bada gärna med heltäckande kläder. Det vanligast är att det sticker lite, då kan det vara bra att neutralisera med Salubrin eller vatten.

Intressant fakta: Det finns maneter som bara är ett par centimeter, och det finns maneter som är mellan 2 och 2,5 m i diameter. Denna stora manet heter lion’s mane och lever främst i kallare, nordligare regioner i Stilla havet och Atlanten.

Sjöborrar

Var lever de? I saltvatten över hela världen

Farliga? De farligast lever på djupare vatten. De man oftast ser är de svarta. De är ofarliga, men att trampa på en kan göra rejält ont. Det värsta bekymret är infektioner man kan drabbas av i såren. Viktigt att hålla rent.

Hur skyddar jag mig? Bästa rådet är att använda badskor

Intressant fakta: I stora delar av världen äts sjöborrens innanmäte som en delikatess. Det är innanmätet och framförallt könsdelarna man äter.

Blåsfisk

Var lever de? Det finn ca 100 arter av blåsfiskar och de lever främst i varma, tropiska eller subtropiska hav. De är speciellt vanliga vid korallrev men några arter finns även i söt-och bräckt vatten.

Farliga? Ja, blåsfiskens gift, tetrodotoxin är ett av de starkaste djurgift vi känner till. Ett milligram är tillräckligt för att döda en människa.

Hur skyddar jag mig? Om du badar i tropiska hav är det alltid en god ide att ha badskor med hård sula.

Intressant fakta: Blåsfisken är en delikatess i Japan. Men bara speciellt utbildade kockar får tillaga den, och dess lever ska hanteras som farligt avfall.

Giftet från en blåsfisk kan döda upp till 30 personer.

Fladdermöss

Var lever de? Överallt men artrikedomen är störst i varma områden.

Farliga? Fladdermöss kan bära på rabies. Därför ska man inte försöka fånga dom.

Hur skyddar jag mig? Fladdermöss är rädda, så låt dom bara vara.

Intressant fakta: Fladdermössen bildar grupper. I vissa arter kan flocken bli så stod att den uppgår till 20 miljoner fladdermöss.