Salubrin Historia – 129år!

Salubrins historia sträcker sig ända tillbaka till 1893 då Dr Per Håkansson tog patent på Salubrin koncentrerat lösning som sedan dess funnits i de flesta svenska hem.

 

Ett av Sveriges äldsta varumärken!

Dr Per Håkansson studerade religion i Lund men bytte till Kemi då det verkar mer intressant. Med facit i hand var detta ett bra val då han senare även blev doktor i ämnet. Han lärde sig under en resa i Tyskland hur man tillverkar ättikssprit. Väl hemkommen startade han sin egen ättiksfabrik i skånska Eslöv. Varför just Eslöv? Jo, där fanns en tomt, järnväg och råsprit. Det var sedan tillsammans med fabrikscheferna man upptäckte att arbetarna där, som ständigt andades in ångor av ättika, sällan eller aldrig var sjuka. Då startade han, tillsammans med Seved Ribbing en universal produkt som åtminstone under 1900-talets första hälft fanns i allas hem. Salubrin.

1893 hade Per Håkansson patent på lösningen i ett flertal länder och så småningom började man även tillverka den i amerikanska Ohio. Dock slog den aldrig igenom i USA, men i Sverige blev varumärket en succé. Det var det första antiseptiska medlet som tillverkats och kunde köpas av allmänheten. Vidare tillverkades salvor, fotschampo, lösningar, inhalatorer för i dagens mått mätt ca 20 miljoner kronor.

Per Håkansson var otroligt duktig på marknadsföring. Något som givetvis bidragit till Salubrins framgångar. Han hade ett stort entreprenörstänk och med hjälp av tåget och reklam skickade han produkter över hela Sverige.

Per Håkansson är enligt läkaren Henrik Berg den första svensk som dog i spanska sjukan år 1918. Under första världskriget rådde stor råvarubrist när Salubrin behövdes som mest. Detta ledde till att den då 76-årige Per Håkansson aningen för tidigt lämnade sjuksängen för att i ett sista försök skaffa råvaror. Han avled på ett hotellrum i Stockholm.

Som person var Per Håkansson otroligt hjälpsam. Det kunde man se efter hand död då man hittade en stor mängd kvitton och växlar som visat till vilka han lånat ut pengar. Han var gift med en 19 år äldre kvinna, men fick inga barn. Istället hade hushållerskan en större plats i familjen. Detta kunde man se i testamentet han lämnade efter sig. Han gjorde även klart att han inte ville att några tillgångar skulle gå till släktingar. Istället såg han till att bilda stiftelser så både bolag och pengar kunde förvaltas. Stiftelserna delar än idag ut miljoner för att stödja medicinsk forskning och aktiviteter för funktionshindrade.

SALUBRIN ANVÄNDES VID HUDLÖSHET, SOM HALSTABLETT, MOT VRICKNINGAR 

Klassikern, den koncentrerade lösningen har genomgått otroligt många olika användningsområden. Några exempel är hudlöshet, vrickningar, gurgling mot förkylningar. Doppa en sockerbit i Salubrin och du har en halstablett! Det sades t.o.m. lindra tuberkulos. Man kunde också städa toaletter, tvätta sår, fräscha upp fötter, lindra insektsbett och solsveda med Salubrin. De tre sistnämnda är idag det enda som Salubrin rekommenderas för. Alltså utvärtes bruk!

På 1930-talet stagnerade försäljningen och då började man fundera på vad man skulle göra med överbliven ättika. Detta ledde till starten av ett företag som tillverkade inlagd gurka.

Så 1940 bildades AB Per Håkanssons konserver som 1947 köptes av Herbert Felix och Ivar Sandberg. 1954 bytte företaget namn till AB Felix.

Så vad hände med Fabriken i Eslöv?

Efter Per Håkanssons död omvandlade företaget till det stiftelseägda AB P. Håkansson. Senare bytte man namn till Druvan. År 2000 bytte man än en gång namn, då till Dr Pers Food. 2011 köptes företaget av Kavli. Varumärket Salubrin såldes till 1999 till Hardford & Schtoff, idag Hardford AB. Sedan 2021 ägs Salubrin av Pharmaxim AB med tillverkning i Linköping.

retrobild
salubrin_orenhy
foerbandslaada