Vanliga frågor & svar om produkterna

VAD INNEHÅLLER salubrin MYGGMEDeL? Innehåller salubrin DEET?

Salubrin innehåller inte DEET. Det verksamma ämnet i Salubrins mygg- och fästingspray är den naturliga ingrediensen citroneukalyptusolja – snällt mot huden och miljön samtidigt som det är bevisat effektiv mot mygg och fästingar i upp till 6 timmar. 

Dietyltoluamid eller DEET började användas på 50 talet då det visade sig effektivt för USAs armé under andra världskriget när de var ute i Oceaniens och Sydostasiens regnskogar. DEET är effektivt, men tyvärr är det skadligt för miljön samt kan irritera hud och ögon. Därför avråder man också barn under 12 år att använda produkter innehållande hög halt av DEET.

 

KAN JAG ANVÄNDA SALUBRINS MYGG OCH FÄSTINGMEDEL NÄR JAG ÄR GRAVID?

Ja du kan använda Salubrin insektsmedel när du är gravid. Man ska generellt sett vara restriktiv med myggmedel och använd det gärna som ett komplement till täckande kläder. Kemikalieinspektionen (KEMI) avråder inte gravida från att använda myggmedel så länge andra metoder inte ger tillräckligt skydd.

 

KAN JAG ANVÄNDA SALUBRINS MYGG OCH FÄSTINGPRODUKTER OM JAG AMMAR?

Ja, det går bra. Var lite extra försiktig bara. Använd inte på så sätt så barnet kan få i sig produkt. Se också till så produkten torkat innan barnet kommer nära då det doftar skarpt.

 

KAN MAN ANVÄNDA SALUBRIN MYGG OCH FÄSTINGMEDEL PÅ BARN?

Ja, Salubrins insektsmedel är godkänt för barn från 0 år. Den aktiva ingrediensen Citoneukalytusolja, eller p-mentan-3,8-diol (PMD), ett bättre alternativ till många kommersiella insektsmedel innehållande kemisk substans. Det naturliga och skonsamma ämnet PMD har lägre toxitet än exempelvis DEET, men har genom tester visat ha samma effekt. Insektsmedel som med lågt innehåll av citroneukalyptusolja kan därför användas med även på barn under 3 år med försiktighet. Men som med alla myggmedel ska man använda det med försiktighet. Skydda med kläder och myggnät så långt som möjligt.

 

VAD ANVÄNDS SALUBRIN TILL?

Salubrin koncentrerad lösning kan användas till att rengöra mindre sår, lindra solsveda, insektsbett samt vid hudirritation från maneter och brännässlor. Salubrin färdigblandad spray är Salubrins klassiska lösning färdigblandad i en praktisk sprayflaska, lätt att ha med sig och redo att användas sekunden den behövs. Salubrin Aloe Vera gel är en multianvändbar produkt som passar lika bra för att lugna solsvedd hud som för att mildra insektsbett eller torr hud. Skönt att lägga på efter en lång dag i solen. Aloe Vera Gelen är doftfri. Våra mygg och fästingprodukter används för att förebygga mygg och fästingbett.

 

HUR LINDRAR JAG MYGGBETT?

Badda med Salubrin koncentrerad lösning på bettet. Du känner genast lindring.

 

DET KLIAR! KLIA ELLER INTE KLIA?

Klia inte! Även om det känns skönt för stunden så blir det inte bättre av att klia. Det som händer är att hjärnan får en smärtimpuls som dämpar den kliande känslan för stunden. Men det medför att serotonin (en signalsubstans) frigörs, och i fallet med myggbett har det motsatt effekt och kliandet ökar ju mer man kliar istället för att smärtlindras som serotoninets uppgift vanligen är. Sen finns såklart också risken att ett överkliat myggbett blir ett sår som infekteras…

 

HUR LÄNGE VERKAR PRODUKTEN?

Mygg och fästingprodukterna har effekt i 6 timmar. Därefter bör man applicera om, om man fortfarande vistas utomhus. Salubrin koncentrerad lösning och aloe vera gel kan man applicera om vid behov.

 

HUR SKYDDAR JAG MIG MOT FÄSTINGAR?

I värsta fall kan ett enda fästingbett leda till både borrelia och TBE. Men det går att skydda sig. Det bästa är såklart att bära heltäckande kläder och stövlar om man ska ut i skogen, eller vistas i högt gräs. Allra bäst är att välja ljusa kläder eftersom det gör fästingarna lättare att upptäcka. Men ibland vill man ändå kunna njuta av att vara barbent i naturen, och visst ska man väl kunna få göra det. Använd fästingsprayen på alla utsatta områden på huden. Var ändå noga med att undersöka kroppen när du kommer hem då fästingen kryper och kanske hittar ett ställe där produkt inte finns och biter sig fast.

 

HUR SKYDDAR JAG MITT BARN MOT FÄSTINGAR?

Barn är en utsatt grupp när det gäller fästingangrepp eftersom de ofta rör sig i miljöer där fästingar finns. Fästingen trivs i låg vegetation som gräs eller löv. Bara ben och lättklädda barn är rena godiset för fästingen. Ta för vana att se efter om ditt barn har någon fästing efter att ni vistats ute i naturen. På barn sätter sig fästingen gärna på ovandelen av kroppen och gärna i håret. I förebyggande syfte, använd Salubrins fästingspray. Skaka flaskan, spraya i din handflatan och smörj in barnet noggrant på utsatta områden. Låt inte insekter stoppa ditt äventyr i naturen!

 

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ MYGGSPRAY OCH FÄSTINGSPRAY?

Innehållet är detsamma, men den aktiva substansen är högre i fästingsprayen. Tänk så här: En middag på terassen eller balkongen, då räcker det med myggmedel. Men vistas du ute i naturen där du vet att det finns gott om både fästingar och mygg, då är fästingspray betydligt bättre.

 

VAD INNEBÄR DET ATT PRODUKTERNA ÄR DERMATOLOGISKT TESTADE?

Dermatologiskt test innebär att produkterna har testats på människor med olika hudtyper, med översyn av en dermatolog (hudläkare).

 

KAN JAG SOLA NÄR JAG ANVÄNT MYGG OCH FÄSTINGPRODUKTERNA?

Ja, applicera först solkräm och låt torka ca 20 min, Stryk därefter på mygg/fästingmedlet.

 

JAG TYCKER ATT JAG FÅR MÅNGA FLER MYGGBETT ÄN ANDRA, TROTS ATT JAG ANVÄNDER MYGGMEDEL, VARFÖR ÄR DET SÅ?

Myggor attraheras av vår utandningsluft och kroppsvärme. Även hur mycket man svettas och vilken doft man som individ har. Allt detta i kombination med hur väl man applicerat myggmedlet samt hur glupsk myggan är spelar in i varför vissa får mer myggbett än andra.

Ett myggmedel verkar inte 100%igt.

 

KAN JAG ANVÄNDA SALUBRINS MYGG OCH FÄSTINGMEDEL PÅ DJUR?

Våra produkter är inte testade för djur och därför inget vi rekommenderar. Hundar och katter slickar på pälsen och det är inte så bra om de får i sig medlet.

Vi rekommenderar istället att man använder de myggprodukter som är testade och utvecklade för djur. Finns i välsorterade djuraffärer.

 

VARFÖR ÄR SALUBRINS MYGGPRODUKTER KLASSADE SOM BEKÄMPNINGSMEDEL OM DE FÅR ANVÄNDAS PÅ BEBISAR?

Alla medel mot mygg och fästingar klassas som bekämpningsmedel. Detta gäller hela EU.

Användningsområdet är indelat i tre olika klasser. 1,2 och 3 beskriver vem som får använda medlet. Klass 3 får användas av ”vem som helst”, medan 1,2 är för yrkesmässig användning.

Salubrins aktiva substans är dock ändå så pass mild och noggrant testad att det är okej att använda på bebisar vid behov och med försiktighet.

 

VAR KAN MAN KÖPA SALUBRINS PRODUKTER?

Salubrin finns att köpa på apoteken och i dagligvaruhandeln (ICA, COOP, City Gross och Willys)

Vår klassiska lösning och aloe vera gel finns även att köpas på Ö&B och Gekås.

Till köpställen

 

VART VÄNDER JAG MIG OM JAG HAR YTTERLIGARE FRÅGOR ELLER SYNPUNKTER PÅ PRODUKTERNA?

Skicka ett meddelande via email till oss som arbetar med Salubrin. Era synpunkter hjälper oss att bli ännu bättre!

För mer detaljerad kontaktinfo, klicka här.